DE CE ESTE IMPORTANTĂ HIDRATAREA?

La naștere, corpul uman este 75% apă, ajungând ca la maturitate un om să fie mai mult de jumătate format din apă. Desigur, aceste procente diferă de la o persoană la alta, dar fără a varia considerabil. Apa este esențială bunei funcționări a organismului, fiind direct implicată în numeroase procese celulare și metabolice, până chiar la toate reacțiile biochimice care se desfășoară în organism. Astfel, un nivel scăzut al apei, chiar și cu 1.5% sub normal, în organism poate duce la diferite disfuncționalități ale corpului uman și chiar la pierderea unor funcții vitale și la dezechilibre majore.

Fara apa, organismul nostru nu ar supravietui. Fiecare celula, tesut, organ are nevoie de apa pentru a functiona corect. De exemplu, apa este folosita pentru a mentine temperatura corpului, pentru a elimina toxinele si pentru lubrefierea articulatiilor. In concluzie, apa este esentiala pentru o sanatate optima.

Hidratarea adecvată este extrem de importantă pentru buna funcţionare a creierului. Când suntem bine hidrataţi, neuronii sunt alimentaţi cu nutrienţi şi sânge oxigenat, iar creierul funcţionează în parametri normali. Deshidratarea uşoară cu pierderea de până la 1-2% din greutatea corporală poate afecta capacitatea de concentrare. Pierderea de greutate corporală de peste 2% datorită deshidratării poate afecta abilităţile de prelucrare a informaţiei şi memoria de scurtă durată.

Pentru a rămâne sănătoși, este nevoie să păstrăm nivelul apei în organism la limite normale. Cum facem acest lucru? Hidratarea se realizează într-un procent de 80% cu ajutorul lichidelor, restul până la 100% fiind procentul ocupat de alimentele bogate în apă, cum ar fi pepenele, citricele, castravetele, ridichile etc. Cum pierdem apă? Fiecare zi poate fi considerată o luptă contra deshidratării. Pierdem apă când transpirăm, în zilele toride, când facem sport, până și când respirăm.

DE CE ESTE IMPORTANTĂ HIDRATAREA?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor? Întreabă!